• Billig frakt & snabb leverans
 • 4.6 i betyg på Trustpilot
Guide för allt om snus

Allt om snus - en komplett snusguide 

Snus är en tobaksprodukt med en rik historia. I den här guiden kan du lära dig allt du behöver veta om snus. Från historien och dess start i Sverige, till olika typer av produkter, storlekar, sorter och smaker.Allt om snus - Sammanfattning

 • Snus är en svensk uppfinning
 • Det första snuset var luktsnus
 • Snus finns i format som; lössnus, portionssnus och vit portion
 • Snus finns i flera olika storlekar
 • Du kan välja torrt eller fuktigt snus
 • Nikotin är döpt efter Jean Nicot

Vad är snus?

Snus är en tobaksprodukt som placeras under läppen i form av en prilla. Prillan innehåller pulveriserad tobak och finns i format som lössnus, portionssnus, och vit portion. Vidare innehåller tobak det stimulerande ämnet nikotin. Nikotinet frigörs i saliven och tas sedan upp i kroppen genom blodet.


Snusets historia

Snusets historia sträcker sig ändå tillbaka till upptäckten av Amerika. Det var nämligen då som Christopher Columbus mottags av urinvånarna med gåvor, bland annat tobaksplantan. Urinvånarna visade hur de torkade tobaken, som sedan lades i majspapper för att röka. Denna upptäckts skulle snart hitta hela vägen hem till Europa, med första stopp i Frankrike. Det var nämligen Jean Nicot, som nikotinet är döpt efter, som tog med sig tobaken till det franska hovet. Dock var detta inte riktigt det snuset vi känner till idag, eftersom det första snuset nämligen var luktsnuset, eller snuff. Det var samma torkade tobaksblandning, men skillnaden här var att den andades in i stället för att rökas. Denna snusform blev populär bland det franska hovet, då Catharina de Medici använde det framgångsrikt mot sin huvudvärk. Luktsnuset skulle sedan ta sig vidare till svenska överklassen.

Men, utvecklingen stannar ju så klart inte här, och inte heller bland överklassen. Arbetarna i Sverige använde även snus, men eftersom båda händerna behövdes under arbetet uppfanns lössnuset som man rullade ihop till portioner. Det blev alltså ett enklare sett att konsumera snus under arbetstiden. Denna form av snus skulle med tiden utvecklas och snart såg vi portionssnus på marknaden. Skillnaden här var att portionerna redan var färdigpackade.


Snuset utvecklas till fler format

Det traditionella tobakssnuset har sett flera utvecklingar. Det första steget var vit portion, som lät bli att efterfuktas vilket i sig bidrog till en vit färg på prillan. Utvecklingen stannade dock inte här, och med tiden skulle tobaksbasen börja förändras. Först genom en rengöringsprocess så tvättades tobaksbasen. Men, snart skulle även tobaken helt ersättas med växtbaserade fiber och smakaromer då den typiska tobakssmaken försvann. Detta blev alltså det vita snuset, eller tobaksfritt snus, som många känner till idag.

Olika sorters snus:

Snus finns idag i flera olika format och nedan går vi igenom vad de olika begreppen betyder:

 • Luktsnus var det första snuset, och kallas även för snuff. Luktsnuset består av malen och pulveriserad tobak som man andas in genom näsan.
 • Original Portion, eller portionssnus, är det som många associerar med ordet snus, och består av en påse, eller prilla, med mald tobak. Prillan har även efterfuktats, vilket bidrar till den karaktäristiska bruna färgen.  
 • White portion, eller vit portion är vidareutveckling av Original Portion. Skillnaden här är att prillan inte har efterfuktats, vilket bidrar till den vita färgen på prillan.
 • Lössnus är mald tobak som man själv rullar ihop till portioner, eller prillor.
 • Tobaksfria nikotinpåsar, vitt snus, eller tobaksfritt snus, är ett snus som är helt fritt från tobak och förblir därmed kritvit. Då tobak naturligt innehåller nikotin, tillsätts nikotin och eventuella smakaromer.

Snus - smaker

Idag finns flera olika smaker att välja mellan inom snus. Men, de har gemensamt tobakssmaken som domineras av innehållet. Det är dock fortfarande möjligt att tillsätta smaker i tobakssnus, och detta görs ofta med klassiska toner som bergamott, lakrits eller hö. Å andra sidan är det möjligt att skapa unika smakkombinationer i tobaksfria nikotinpåsar eftersom dessa inte innehåller någon tobak. Inom produktkategorin finns allt från traditionella smaker, till mer ovanliga såsom chili eller olika typer av frukter.


Snus - storlek

Snus finns i tre olika storlekar att välja mellan och dessa är large, normal, slim och mini. Nedan går vi igenom alla storlekar och dess betydelse:

 • Large är den största storleken på prillan och syns oftare till i tobakssnus
 • Normal storlek är den mest förekommande storleken inom tobakssnus
 • Slim är mindre än normal och är en avlång och smal prilla. I vissa fall finns även superslim.
 • Mini är den minsta snusstorleken och är framförallt synligt bland tobaksfria nikotinpåsar

Snus - fuktighet

Snusets fuktighet brukar definieras utifrån två olika format: torrt eller fuktigt snus. Det torra snuset har alltså en mindre fuktighet, och brukar därmed hålla längre. Det brukar även vara lättare att hålla under läppen. Fuktigt snus å andra sidan brukar bidra till en mer intensiv smak och känsla, men håller inte lika länge som torrare snus.