• Billig frakt & snabb leverans
  • 4.7 i betyg på Trustpilot
återvinna snus snusnetto 

Konsten att återvinna snus! Så slänger du snuset på rätt sätt! 

Har du någonsin funderat på vad som händer med dina snusdosor och prillor när du slänger dem? Nej, vi tänkte väl det. Kanske har du slängt dem i närmaste papperskorg utan att tänka efter, men då är det dags att börja tänka på det nu. I den här guiden går vi igenom hur du ska återvinna snusdosor och prillor på det rätta sättet, varför det är viktigt och hur du enkelt hittar rätt återvinningsstation.


Snus och återvinning – Varför tjatar vi om det egentligen?

Okej, du kanske tänker "Hur stor skillnad kan en dosa göra?" Men faktum är att varje år hamnar miljontals snusdosor och prillor i felsortering och det skapar problem för miljön. Nikotinrester kan läcka ut i naturen och skada både vatten och växtriket. Det fina är att det inte krävs så mycket för att göra skillnad. Härnäst får du veta varför det är viktigt med rätt sortering och hur man kan gå från att vara en miljösyndare till en miljökämpe!


Positiva effekter med att sortera snuset rätt

Fördelarna med att slänga snuset där det hör hemma är att det minskar miljöförstöringen och gör gator och parker lite trevligare att hänga i, återvinning av material kan användas till nya produkter vilket gör att behovet för att utvinna nya produkter minskar. Genom att undvika att nikotinrester hamnar i avloppsvatten bidrar du till renare vatten för människor, djur och växter.

Genom att återvinna och slänga rätt kan vi:

🌱 Minska plastföroreningar.

🌱 Förhindra att skadliga ämnen hamnar i ekosystemet.

🌱 Bidra till en mer hållbar framtid!


Vad händer om jag slänger snusdosor fel?

Att återvinna snusdosor på rätt sätt är viktigt för olika anledningar. Bland annat är många snusdosor tillverkade av plast, som kan ta hundratals år att brytas ner.

Om de slängs i naturen bidrar de till mikroplastföroreningar, vilket påverkar ekosystem och djurliv negativt. 

Nikotin är också giftigt och om detta kommer ut i naturen kan det skada växter och djur och organismer som lever i vatten.

  I Sverige kan man faktiskt få böter för att skräpa ner så om man slänger snus på marken kan man åka på att betala för det. 

Det här låter kanske lite deppigt, men det finns goda nyheter, vi kan alla göra något åt saken. 


Toaletten - en snusfri zoon 🚽 

Att slänga prillan i toaletten kan verka smidigt, men det är en riktigt dålig idé. Som Charlotte Bourghardt, miljöingenjör i Kungsbacka, säger till SVT: "Avloppsreningsverk är inte anpassade för att ta hand om svårnedbrytbara gifter, som till exempel kadmium från snus."

Dessutom kan snuset orsaka stopp i rör och pumpstationer, vilket leder till dyra reparationer, och ingen vill väl vara den som bidrar till det? Kom ihåg, toaletten är ingen snusåtervinnings station. Detta uppger Lycksele Avfall och vatten. 


Vad innehåller snus och varför är det inte nedbrytbart?

Så, vad är det egentligen i snus som gör att vi behöver tänka till innan vi slänger det? För att förstå varför det är viktigt att återvinna, måste vi kika lite närmare på vad snus och dosan faktiskt innehåller. Snus innehåller bland annat nikotin som inte är bra för miljön, därför ska prillorna återvinnas i restavfall, medan snusdosor ska återvinnas i plast om det är plastdosa. Se nedan hur du bör sortera vardera delar.

 

Del av snus Innehåll Hur du hanterar
Tobak och organiskt material Huvudingrediensen är biologiskt nedbrytbart men innehåller även nikotin och salt Slängs i hushållssoporna (restavfall), ej återvinningsbart.
Gifter Tungmetaller som kadmium Kan skada naturen, viktigt att det inte hamnar i naturen eller spolas ner i toaletten. Släng i restavfall.
Snuspåsen Mest gjord av cellulosafibrer med lite plast Ej biologiskt nedbrytbar: slängs i hushållssoporna (restavfall).
Plastdosa Tillverkad av plast Skölj ren från snusrester + etiketten och lägg i plaståtervinningen.
Metall-/aluminiumdosa Tillverkad av aluminium Skölj ren och lägg i metallinsamlingen.
Lock Samma material som dosan (plast eller metall) Återvinns tillsammans med dosan i rätt kategori (plast- eller metallåtervinning).

 

Där har vi innehållet och vart vi återvinner dessa. I nästa steg ska vi berätta exakt hur du ska göra!


Återvinna snuspåsar

Återvinna snus och nikotinpåsar - vad ska man göra?

När det kommer till att återvinna snus och deras förpackningar gäller det att ta hand om delarna på rätt sätt, eftersom snusdosor ofta består av olika material och prillorna inte alltid är biologiskt nedbrytbara. Här är en steg-för-steg-guide för hur du återvinner snus korrekt. Se detta som ett återvinningsbingo, har du alla rätt?

✅ 1. Separera delarna: Ta isär prillor, dosor och lock.

✅ 2. Släng prillorna: Lägg alla använda prillor i hushållssoporna (restavfall).

✅ 3. Skölj plastdosan: Ta bort snusrester och etiketten, lägg i plaståtervinningen.

✅ 4. Hantera metall: Metall  eller aluminiumdosor ska läggas i metallinsamlingen.

✅ 5. Återvinn locken: Släng locken tillsammans med dosan i rätt fraktion.

✅ 6. Kolla lokala regler: Återvinningsriktlinjer varierar, så dubbelkolla vad som gäller i din kommun.

✅ 7. Gör jobbet! Din närmaste återvinningsstation kan du enkelt hitta på Sopor.nu och söka på din postadress eller närmaste stad.


Hur återvinner du ditt snus?

I en undersökning vi gjort så slänger de flesta inte snusdosan i rätt kärl, många slänger den i restavfall istället för plaståtervinningen.

I svaren ser vi att 54% slänger snusdosan i restavfall, och att 45% slänger snusdosan i plaståtervinningen.

atervinna snus

FAQ 


Sammanfattning

Så vad säger du, redo att bli en miljökämpe? Snus och nikotinpåsar är långt ifrån oskyldiga när det gäller miljöpåverkan. Mikroplaster och nikotinrester kan skada både naturen och vårt vatten om de hamnar fel, just därför måste vi tillsammans se till så att de hamnar rätt. Med några enkla steg kan du bli en miljökämpe utan att ens behöva lyfta på snusläppen. Det krävs inte mycket för att göra stor skillnad. Några saker att ta med dig, man ska inte gömma snuset i komposten utan släng det i restavfall och kom ihåg, toaletten är en snusfri zon! Läs även vår guide om hur man förvarar snus på rätt sätt


Källor

Uppsala vatten - Spola smart | Uppsala Vatten

Lycksele avfall och vatten - Tema 2016 snus

Håll Sverige rent - Ingenting försvinner - allt finns kvar | Håll Sverige Rent

SVT Nyheter - Lista: Här är de vanligaste fulspolningarna | SVT Nyheter