• Billig frakt & snabb leverans
 • 4.6 i betyg på Trustpilot
Snusa på semestern

Snusa på semestern – Kan jag resa med snus?

Drömmer du också om nästa semester? Liggandes på en solstol, med en paraplydrink till hands? Som snusare finns det dock vissa saker att tänka på inför semestern för att undvika att bli helt snusfri på resan. Lär dig allt om snus på semestern!Snus inför resan – vad ska jag tänka på?

Innan taxin till Arlanda står utanför dörren en tidig morgon, är det vanligt att dubbelkolla att du har med dig pass, telefon och nycklar. Men, nu ska ju även snuset med och då behöver du tänka på några ytterligare saker. Innan du bokar biljetter, kan det först och främst vara bra att besvara följande frågor. Det kan hjälpa dig definiera vart du ska åka, och hur du bör tänka inför resan.

 1. Vart vill du resa?
 2. Hur länge planerar du att vara borta?
 3. Hur mycket snusar du idag?
   

När du väl besvarat dessa frågor, är det dags att förbereda dig inför resan!

 • Boka biljett
 • Hör med flygbolag och/eller ambassad om vad som gäller för det landet du vill resa till
 • Frys snuset om du ska vara borta längre
 • Tina dosorna innan resan
 • Förvara snus i kylen fram till resan
 • Packa
 • Dags att resa!

Förläng snusets hållbarhet innan resan

Det är många som förvarar sitt snus i kylen eller frysen för att förlänga hållbarheten. Ponera att du planerar att vara utomlands under en längre period, och inte har en färsk stock inför resan. Då kan det vara bra att frysa snuset i förväg för att försäkra dig om att ditt snus inte går ut under tiden. Glöm dock inte att förvara dosorna i en tätt omsluten påse och en bit från väggen för att undvika eventuella frostskador.

Om du innan resan vill ta med dig snus som frusits, kan det vara en bra idé att tina det innan du lägger ner det i resväskan. Är det ett fuktigare snus kan detta vara särskilt fördelaktigt då du undviker eventuella fuktskador på snuset. På så sätt undviker du även eventuell fukt i resväskan eller handbagaget.


Snus i handbagage eller resväska

Du får ta med dig snus på flyget förutsatt att slutdestinationen tillåter det. Om du då ska till ett land där det är tillåtet, är det viktigt att du då inte tar med dig mer än vad landets regler säger.

När du väl packar, spelar det ingen stor roll om du lägger det i handbagaget eller i kabinväskan. Detta eftersom snus inte klassas som en väska och kan därför även packas i handbagaget. Något att tänka på är att du inte bör packa mer än flygbolaget tillåter, oftast gäller 8 kg för handbagage, och vanligtvis 23 kilo för incheckat bagage.


Hur mycket snus får jag ta med utomlands?

Nu är det dags att resa och hur mycket snus du kan packa beror på vilken del av världen du vill åka till. Exempelvis är det i de flesta fall tillåtet att ta med snus för eget bruk inom EU, medan du endast får ta med dig 25 gram till Australien. I kontrast till detta får du faktiskt ta med dig hela 500 gram USA. Nedan går vi igenom några olika exempel på olika destinationer och de regler som gäller.

*Regler för snus ändras löpande, och informationen i denna artikel kan ha förändrats efter det att den publicerades den 22 februari 2023.  Du som resenär bär eget ansvar att ta reda på aktuella regler samt säkerställa att du följer dessa inför resan. Vid osäkerhet bör du kontakta landets ambassad för att bekräfta att du följer rådande riktlinjer.


I vilka länder är snus förbjudet att ta med snus?

Eftersom det faktiskt är tillåtet att ta med sig snus till de allra flesta länder i världen, börjar vi listan med de länder där du inte får ta med dig snuset. Då kan du direkt se om det land du planerar att åka till tillåter dig att ta med dina prillor. Det är dock faktiskt endast 4 länder som uttalat förbjuder snus och dessa är:

 • Island
 • Sri Lanka
 • Singapore
 • Malta

Hur mycket snus och nikotinpåsar får man ta med till Spanien samt andra EU-länder?

Till de flesta EU-länder är det fullt möjligt att ta med sig snus för eget bruk. Detta innebär helt enkelt att mängden måste ligga inom vad som anses vara en normal och enskild konsumtion. Dock finns det några undantag, bland annat i Kroatien och Finland. Till Kroatien kan du ta med dig upp till 250 gram, medan du får ta med dig upp till ett kilo till Finland.

Dock gäller särskilda regler för nikotinpåsar, eller tobaksfritt snus i Finland, som då endast får innehålla 4 mg/g nikotin. Du får heller inte överskrida ett års förbrukning. Även starkare nikotinpåsar kräver särskilt importtillstånd, exempelvis genom recept utfärdat av läkare. Många nikotinpåsar på marknaden har en högre nikotinstyrka än 4 mg/g, men ett exempel som är ok att ta med sig utan särskilt tillstånd är ZYN Spearmint Mini.

*Vi vill informera dig om en ny uppdatering gällande att resa med vitt snus till Finland. Nikotinpåsar har I Finland tidigare klassats som medicinsk produkt. Detta har inneburit att resenärer måste visa ett läkarintyg för att ta med sig vita snuset in i landet. Det har nu förändrats och numera hör vitt snus till Tobacco Act. För dig som resenär innebär det att det inte råder några regleringar förutom 18-års gräns fram tills att uppdateringen har fastställts. Reglerna för tobakssnus är dock oförändrade.


Hur mycket snus får man ta med sig till England och andra länder utanför EU?

Sedan 2020 är England, eller rättare sagt Storbritannien, inte längre ett av medlemsländerna i EU. Därför är det idag endast tillåtet att ta med dig 250 gram, och detta för eget bruk. På så sätt slipper du eventuella tullavgifter.

Om du däremot planerar att ta med dig mer, så måste du deklarera dina tobaksvaror före resan. Detta kan du göra online, och som tidigast 5 dagar innan resan. I samband med detta betalar du även eventuella tullavgifter. Vi vill dock poängtera att mängden snus även påverkas av mängden av andra tobaksprodukter. Om du exempelvis även vill ta med dig cigaretter, påverkar detta hur mycket snus du får ta med dig. 


Särskilda regler för att ta med snus till Australien och USA

Australien är sedan länge känt för sina tuffa tullregler, och det råder inga speciella undantag för snus. Till Australien får du endast ta med dig 25 gram (knappt en dosa snus), och siktar du på att ta med dig mer än så förväntas du betala skatt. Detta kan dock leda till i en väldigt dyr semester beroende på hur mycket du vill ta med. Trotsar du dessa regler riskerar du åtal eller att få visumet annullerat.  

Till USA är dock reglerna mer komplexa att förstå. Exempelvis anger Amerikanska Customs och Border Protection ingen särskild tillåten mängd. I stället rekommenderas kontakt med slutdestinationens flygplats. På den amerikanska ambassadens hemsida står det att en stock, ca 500 gram, är tillåtet att ta med sig. För att vara på säkra sidan och undvika att du blir helt snusfri på resan, rekommenderar vi att höra med flygbolag, flygplats samt ambassad


Hur mycket väger snuset egentligen?

Eftersom snusare oftast tänker i dosor i stället för gram, kan det vara bra att vara medveten om att en dosa väger ca 40 gram. Det innebär att du kan ta med dig ca 12,5 dosor till en destination som tillåter 500 gram. Detta motsvarar 9,5 dosor lössnus då det väger något mer än portionssnus.


Så här mycket får du ta med dig till olika länder – några exempel

Eftersom det råder många likheter länder emellan både inom och utanför Europa, har vi i stället för att lista samtliga länder, endast listat några avvikande exempel som kan vara bra att vara medveten om. Vi vill dock poängtera att denna lista kan komma att ändras och du bör därför alltid dubbelkolla med resebolag och ambassad i god tid före resan för att säkerställa dig om att du får ta med ditt snus.

Inom EU

Mellan samtliga EU-länder är det i de flesta fall ok att ta med sig snus för eget bruk, exempelvis till Cypern, Frankrike, Grekland, Italien och Tyskland. Till Kroatien gäller dock 250 gram, kontra 1000 gram i Finland. Till Malta är det dock helt förbjudet att ta med sig snus.

Nedan har vi listat några av de länder med andra bestämmelser än för eget bruk:

EU

För eget bruk

Finland

1000 gram*

Kroatien

250 gram

Malta

Förbjudet

 

Inom Europa

Det råder många likheter länder emellan inom Europa, vanligtvis är det ok att ta med sig upp till 250 gram snus. Men, det råder såklart några skillnader. Exempelvis är det helt förbjudet på Island där det isländskt statligt producerade luktsnuset är det enda tillåtna snuset. Till Norge är det även möjligt för svenskar att ta med 250 gram, men endast 125 gram för norrmän.

Inom Europa

250 gram

Island

Förbjudet

Norge

250 gram (svenskar), 125 gram (norrmän)

 

Utanför Europa

Det råder större skillnader mellan destinationer utanför Europa. Exempelvis kan du endast ta med dig 25 gram till Australien, medan du kan ta med hela 500 gram till Bolivia. Nedan kan du ta del av några av de riktlinjer som gäller.

Australien

Hongkong

25 gram

Colombia

Nya Zeeland

50 gram

Indonesien

100 gram

Egypten

Kanada

Mexiko

200 gram

Kenya

225 gram

Jamaica

230 gram

Brasilien

Maldiverna

Sydafrika

Sydkorea

Thailand

250 gram

Algeriet

Marocko

400 gram

Bahamas

450 gram

Bolivia

Chile

Kina

Laos

USA

500 gram


Hur ska jag förvara mitt snus när jag reser?

När du är utomlands bör du förvara ditt snus precis som du borde hemma, alltså i rumstemperatur eller kylen. Om du ska till ett varmare land kan snuset med fördel förvaras i kylen, det gör även att snuset håller sig färskt längre. Nikotinpåsar kan även förvaras på samma vis, men förlänger inte hållbarheten.

Vi vill dock poängtera att det inte är farligt att använda snus som gått ut, smaken kan dock ha försämrats och snuset kan ha torkat. Har snuset torkat är det dock möjligt att lätt fukta det igen med en blomspruta eller liknande.


Ta med snus hem till Sverige

Precis som i många andra EU-länder, får du ta med snus hem för eget bruk. Vill du ta med hem mer än så kommer du att behöva betala tullavgift och skatt. Färdas du via flyg eller båt betalar du skatt och tull på allt som överskrider 4700 kronor. Färdas du på annat vis gäller 3300 kronor.