• Billig frakt & snabb leverans
  • 4.6 i betyg på Trustpilot
Snusskatten sänks i november – så påverkas snuspriset

Snusskatten sänks i november 2024 – så kan snuspriset påverkas

I november 2024 planerar regeringen att sänka skatten på snus med nästan 20 procent, samtidigt som de avser att höja skatten på cigaretter och röktobak. 

Regeringen tar ställningstagande för riskreduktion

Regeringens ställningstagande för riskreduktion är nu tydligt. Genom beslutet om att sänka skatten på snus sänder de en stark signal till resten av världen om att det mest effektiva sättet att minska dödligheten kopplad till rökning är att erbjuda säkrare nikotinalternativ, som snus och nikotinportioner.

 – Med det här beslutet visar den svenska regeringen var de står i frågan om riskreduktion. Snusnetto välkomnar skattesänkningen på snus och skattehöjningen på cigaretter. De här skatteförändringarna kommer gynna svenska snuskonsumenter säger Markus Lindblad, kommunikationschef på Snusnetto.

Sänkt skatt på snus

Från och med den första november i år kan priset på snus komma att sjunka med ungefär tre kronor per dosa, enligt regeringens beslut om en skattesänkning på snus som nu ska genomgå en lagrådsremiss. Förslaget inkluderar även en höjning av skatten på cigaretter och röktobak med nio procent. Dessa förslag presenterades i budgetpropositionen för 2024.

Snusnetto kommer i sin tur att bevaka hur våra leverantörer agerar i samband med skattesänkningen för Sveriges alla snusares räkning.

 – Skillnaderna i hälsoeffekter mellan snus och cigaretter är betydande. Det är därför helt rimligt att återspegla denna skillnad i skattepolitiken så att det hälsosammare alternativet blir ungefär tre kronor billigare, säger Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson för Sverigedemokraterna.

Regeringen beslutade den elfte april att införa en skatt på tobak- och nikotinprodukter baserat på deras hälsopåverkan. Alla typer av tobaks- och nikotinprodukter, såsom nikotinportioner och vapes, kommer att omfattas av denna skatt. De nya skattesatserna är planerade att börja gälla från och med den första november 2024.